Per Santa Llúcia, un pas de puça o una col·laboració de Víctor Pàmies


Per Santa Llúcia un pas de puça, Santa Llúcia és coneguda no només per aquesta dita sinó també per ser la patrona de modistes i sastres i per la Fira de Nadal que porta el seu nom. Avui tenim Víctor Pàmies com a col·laborador i de ben segur que n'aprendrem alguna - o moltes- coses noves. Moltes gràcies Víctor per ajudar-nos amb el calendari d'advent!


Per Santa Llúcia, un pas de puça,
Per Nadal un pas de pardal,
Per Sant Esteve, un pas de llebre
Per Any Nou, un pas de bou,
Per Reis, ase és qui no ho coneix
Per Sant Anton, una passa de porc

Us sona? Sencer, una part, amb altres imatges comparatives... segur que gairebé tots n'heu sentit algun fragment.

I què és això? Una cançó? Uns rodolins? Són refranys?

Són refranys, són refranys. No en tingueu cap dubte! Els refranys, aquestes peces populars, sense autor conegut, que contenen coneixements, ensenyaments, sentències o lliçons morals, amb rima, per facilitar-ne la memorització, formaven part, tot sovint, d'uns versos encadenats que el "mestre" deixava anar per alliçonar un "deixeble" (poso 'mestre' i 'deixeble' entre cometes perquè no us quedeu amb el terme estricte d'aquests termes: podien ser un pare i un fill, l'amo i un mosso, etc.). Aquesta tirallonga de versos s'havia d'enllaçar i això fa que sovint els refranys fossin introduïts per algun altre vers que en facilités la rima amb ell mateix o amb el conjunt poètic on era contingut.

Per això és molt usual trobar refranys amb més d'una clàusula, com hem pogut comprovar en diversos refranys que han sortit escollits en el Top ten de refranys més populars de la llengua catalana:

A la taula i al llit, al primer crit;
quan diguin a treballar, ja va!

A l'estiu tota cuca viu;
a l'hivern, tota perd son govern

Per Nadal, cada ovella al seu corral;
per Sant Esteve, cadascú a casa seva

I un altre sistema mnemotècnic era fer-ne tot un cicle, amb refranys referits a una mateix tema, com és el cas que ens ocupa.

El cicle de l'allargament del dia és un cicle de refranys que recullen la intuïció visual que el dia s'allarga o s'escurça segons s'acosti o depassi els solsticis.

Els solsticis parteixen l’any en dos períodes de sis mesos i meteorològicament ho veiem amb les hores de sol. Així fins al solstici d’estiu (21 de juny), el dia es va allargant i les hores de sol van guanyant terreny a les hores de nit, just fins a la nit del solstici d’estiu, que llavors el procés s’inverteix i els dies es van escurçant enfront les nits que s’allarguen, fins arribar al solstici d'hivern (21 de desembre), la nit més llarga de l'any.
Prop dels solsticis (21 de juny i 21 de desembre) tenim dues festes ben assenyalades: Nadal i Sant Joan. Per això el refranyer, per simplificar, diu que Sant Joan és la nit més llarga de l’any i diu que la nit de Nadal és la més curta. Com deia, no és ben bé cert, però ja ens serveix per explicar les tendències del dia, perquè ja sabeu que «El refranyer és la filosofia popular, que apunta a grans trets, però no cerca veritats absolutes».

I al voltant d'aquest fet perceptible hi ha un seguit de refranys referits a diferents festivitats que configuren aquest cicle.

La data central del cicle és Santa Llúcia (13 de desembre): Per santa Llúcia, un pas de puça. Es refereix al fet, gairebé imperceptiblement, que a partir d'aquesta data es comença a allargar el dia amb uns minutets més de sol. Per això un salt de puça.

Com bé han estudiat i recollit José Enrique Gargallo i Antoni Gimeno, són molts els refranys referits a aquest cicle, repartits al llarg de tot l'any. Els sis que encapçalen aquest article només en són una petita mostra, que trobareu ampliada al refranyer temàtic.

I la pregunta inevitable: Per què si Santa Llúcia és el 13 de desembre, vuit dies abans del solstici d'hivern, que teòricament el dia encara s'escurça, diu el refranyer que ja comença a allargar-se un pas de puça?

La resposta, a les etimologies paremiològiques o a la Devocioteca de Joan Arimany Juventeny.


Si heu arribat fins aquí, ja ho sabeu xocolata que agafeu


Comentaris

  1. Magnífica col·laboració VÍCTOR!!
    Avui, precisament dia de Santa Llúcia, em fa molta il·lusió veure aquest post... Moltíssimes gràcies! :-))

    Per cert, ja he clicat els enllaços i ja sé tot aquest tema del dia que s'escurça o s'allarga... matí... nit... :-))

    I com la MIREIA fins i tot ens ho diu en vers, doncs agafo la xocolatina!! :-)

    ResponElimina
  2. Ostres!! si no és una xocolata! És un maduixot banyat en xocolata!! MIREIA, noia, quines delicatessen!! ;-))

    ResponElimina
  3. Un post molt interessant.
    He d'admetre que algunes de les "continuacions" dels refranys no les coneixia perquè no les havia sentit mai, això ara ja no ho podré dir.

    Està bé aprendre coses noves i encara més si alhora pots emportar-te un maduixot banyat en xocolata! :-DD

    ResponElimina
  4. No sabia pas si seria a temps de fer res per al Calendari d'Advent. Però finalment he pogut complir! I em feia il·lusió i no volia decebre l'Assumpta que m'ho va demanar tan amablement. :-)

    El cicle de Santa Llúcia és interessantíssim i sempre s'hi troben noves perles que l'eixamplen i completen.

    Hi ha diverses explicacions per a la darrera pregunta, sobre la percepció de l'allargament del dia si encara no som al solstici d'hivern. La Carme n'ha deixat una als comentaris del meu blog.

    ResponElimina
  5. Sempre s'aprenen coses noves! Com diu en Mc, jo tampoc sabia uns quants dels refranys que cites.
    Moltes gràcies per la col·laboració!
    Vaig a veure que explica la Carme

    ResponElimina
  6. Gràcies a tu, Mireia: està quedant un calendari d'Advent ben complet!

    ResponElimina
  7. Magnífica col·laboració Víctor!. I es que la saviesa popular és mol sàvia, he he. I tot té una explicació, és clar, el calendari julià, el gregorià... Gràcies per obrir-nos els ulls (almenys a mi)Salutacions.

    ResponElimina
  8. VÍCTOR, JOSEP LLUÍS ja heu agafat el maduixot recobert de xocolata? :-))

    A mi em fa molta il·lusió veure com cada dia aquest calendari porta una cosa nova i diferent i no sabeu com s'arriben a agrair aquestes col·laboracions!! :-))

    ResponElimina
  9. Es veritat, el dia de santa llucia es va fer de nit a les 17:36h i avui dijous 27 de desembre s'ha fet de nit a les 17:44h, el que passa es que t'has de fixar molt, perque fins que no començar gener no es nota a simple vista

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars