La Pintura i el Nadal...

El naixement de Jesús, l’adoració dels pastors i la visita dels savis d’Orient per oferir els seus presents a l’Infant, han estat temes molt presents al llarg de tota la història de l’art. En veiem alguns exemples?



Evangeliari de l'emperador Otto III. Segle X



Frontal d'Avià. Atribuït a l'anomenat Mestre d'Avià. Datat entre els anys 1170 i 1200.



Giotto (Colle di Vespignano, 1267 - Florència, 1337)


Ghirlandaio (Florència, 1449 - 1494)



Albrecht Dürer (Nuremberg, 21 de maig de 1471 - Nuremberg 6 d'abril de 1528)


Velázquez, (Sevilla, juny de 1599 – Madrid, 6 d'agost de 1660)


Bartolomé Esteban Murillo (Sevilla, 31 de desembre de 1617 - Cadis, 3 d'abril de 1682)


Jan Victors (Àmsterdam, 1620 - Indies Holandeses, 1676)


Jean-Baptiste Marie Pierre (París, 6 de març de 1714 - París, 15 de maig de 1789)


I si heu estat bons i heu mirat tots els quadres, avui podeu agafar una xocolata molt artística:


Comentaris

  1. Precioses obres d'art! Jo em quedo, però, amb el Frontal d'Avià i amb els quadres de Velázquez i Murillo. I sí, m'agafo el xocolata artístic. :)

    ResponElimina
  2. tota un recorregut històric de les representacions de la nativitat. A mi, com en Josep Lluis, també m'agrada especilametn el retaula d'Avià. Tampoc faré un lleig a Dürer.

    ResponElimina
  3. Realment un post molt maco. Totes són esplèndides obres d'art i és difícil decantar-se per una, però ja que veig que ens les anem repartint ;-D, a mi la que m'ha agradat més és el quadre de Dürer... i la xocolatina, és clar! :-))

    ResponElimina
  4. N'acabo d'afegir una, la de Jean-Baptiste Marie Pierre :-)

    Vaig enviar un correu a n'ASSUR, especialista -entre altres coses- en Art, dient-li que preparavem aquest post i que m'havia quedat al s. XVII i que em faria il·lusió arribar com a mínim fins al s. XVIII... M'ha contestat amb unes quantes opcions i he triat aquesta que que he trobat preciosa :-)

    (També m'ha donat alguna opció referent a Gauguin, però... Gauguin i jo...)

    Ah! Com jo també ho he mirat tot, també m'agafo una rosa de xocolata i he de dir que de totes les obres, em va fer molta gràcia trobar l'Evangeliari del s. X... però que m'agraden totes, clar ;-)

    ResponElimina
  5. Sóc un enamorat del Frontal de Santa Maria d'Avià, tant és així que t'ho dic de tot cor i ara que no ens sent ningú que, si pogués, el pisparia del MNAC i me l'enduria a casa. :))

    D'aquí a uns dies, precisament, en treuré un post que ja li volia dedicar l'any passat per Nadal, però no sé per què no el vaig poder acabar ja que el deuria de canviar per algun altre.

    McAbeu: Si em llegeixes i com que has dit que et quedes amb l'Adoració de Dürer, em permeto remetre't a
    aquesta adreça del meu blog, concretament a un post que vaig dedicar a un article de la revista "El Temps" escrit pel biòleg i humanista valencià Martí Domínguez, en el qual ell parlava de molts quadres on els seus autors hi havien retratat (que no imaginat) insectes i plantes, i entre els quadres de què parla, hi ha aquesta Adoració, de Dürer, que crec pot resultar-te interessant.

    Disculpa, Assumpta, que hagi utilitzat el teu blog per fer propaganda del meu, però ja veus que el pintor de què parlo res té a veure amb "l'innombrable", eh? :))

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars