Cas típic 2513: noi li agrada noia, noi li agrada el Tió de Nadal (2/2)

Continuem amb la segona part del post sobre el Tió, si abans d'ahir no veu llegir la primera part us recomano que ho feu sinó no entendreu res; bé, si, a qui vull enganyar? Ho entendríeu tot, però què coi us costa fer les coses per ordre?

Lo habitual es que el Tió arribi el 8 de desembre, el dia de la Immaculada concepció, també conegut com el dia del pare ingenu en honor a Sant Josep. El Tió truca a la porta d'una família de bé catalana amb l'esperança que aquesta l'aculli i l'alimenti. El Tió arriba cansat d'un llarg viatge des de ves a saber on, el país dels tions probablement (?), i sigui on sigui això té tota la pinta de ser força lluny, més enllà de Manresa segurament, es un viatge llarg per un tronc i més tenint en compte les mini-potes que té el Tió. Està clar que ha vingut a pota perquè el Tió no té butxaques per guardar-se la cartera per pagar un taxi, ni tan sols unes de estretes per guardar-se el títol del transport públic. Algú ha vist mai un tió picant a la Renfe? No, oi? Doncs ja està, ve a peu, no li doneu més voltes. Un cop a casa, el Tió es col·loca al costat de la xemeneia. Ah! Que ets de baixa casta social i vius en pis miserable sense xemeneia? En aquest cas el pots deixar en qualsevol lloc del menjador que no faci gaire nosa, es a dir, que no t'entrebanquis al passar i no et tapi la tele. Llavors cal tapar-lo amb una manta perquè tot i ser un tros d'arbre acostumat a viure a la intempèrie, al passar per la porta es torna un acomodat burgés i vol una manta. Tampoc cal que sigui una manta tèrmica no sigui que la temperatura pugi massa i tinguem una barbacoa.

Els nens de la casa han de cuidar l'alimentació del Tió deixant-li aigua i menjar cada nit. El Tió es com una espècie de prova de competència pels nens, si aquests son tan despistats que aconsegueixen que un tros de fusta inanimat es mori de gana o de set, tens una bona excusa per prohibir-los tenir altres animalets més vius. El Tió no es un sibarita, no cal que el porteu al Celler de Can Roca a sopar, qualsevol cosa que li deixis s'ho acabarà fotent, ja siguin torrons, fruits secs, pa, Friskies, tan se val. Tot i això es un comensal molt tímid, es a dir, no el veureu mai menjar en públic, tan sols es quedarà quiet amb aquell somriure d'imbècil pintat. Per cert nens, fareu més feliç al Tió si li poseu algun tipus de menjar el qual els vostres pares siguin al·lèrgics. Arribem al moment clau de la vida del Tió, després de passar unes setmanes menjant sense pagar res a canvi, el 24 a la nit es quan es giren les tornes i arriba el moment del “Caga Tió”. Senzillament vol dir que els nens apallissaran indiscriminadament al Tió fins que aquest cagui ja sigui de por o de dolor. El Tió cagarà els regals “màgicament” sota de la manta. Lo important es que estem ensenyant als nens un concepte que els servirà per tots els aspectes de la vida: “Si pegues ben fort amb un pal a algú, aconseguiràs d'ell el que vulguis”.
 Com ens agrada apallissar- un tronc indefens!

Com sempre passa amb les antigues tradicions, hi ha algunes variants. Per exemple, en algunes famílies son els nens que surten al bosc a escollir un tronc que al alimentar-lo i tapar-lo amb una manta es convertirà en Tió; son coses de la màgia del Nadal. Personalment prefereixo que el Tió aparegui un dia trucant a la porta com si fos un testimoni de Jehovà, li dona com més sorpresa a l'assumpte, no trobeu? He sentit a dir que en famílies més estranyes, però que son més fidels al esperit pagà de la tradició, el que fan en comptes d'apallissar el tronc, o fins hi tot després d'apallissar-lo (qui vol deixar perdre la oportunitat d'una bona pallissa?), el llencen al foc. Segur que els nens que han estat alimentant i cuidant al Tió durant dies i dies els hi encanta veure morir cremada a la seva mascota nadalenca. Igual que els reis mags porten carbó als nens que s'han portat malament, el Tió també pot servir com a crítica (constructiva, es clar) i cagar una arengada salada per tal de manifestar el disgust amb el comportament de la mainada. La lliçó es clara i sense possibles mal interpretacions: "Portat bé o el tronc et cagarà un peix desagradable". Vosaltres sou de fer el Tió? O seguiu alguna altra absurda tradició?

Acabo amb la xocolatina, en aquest cas Toblerone gegant

Comentaris

  1. Sort que dius que hi ha variants. A casa el Tió ve del Montseny i es fa cagar en el dinar de Nadal ja que a la Nit de Nadal anem a la Missa del Gall i prou. Ves per on! Gràcies per la xocolatina gegant, n'agafo un trosset petit, petit... perquè n'hi hagi per tothom.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sabia que el Montseny fos prou màgic com per fer tions

      Elimina
  2. He de dir que estic d'acord amb la Consol que el tió es fa cagar el dia de Nadal.
    A casa meva, a la tarda deprés decdinar. El dia 24 a la nit, com que s'anava a Missa del gall, no es feia cap gran sopar..sinó un sopar normal i aviadet. En tornar de missa es feia el ressopó devtorrons o de xocolata desfeta. En alguns pobles, la xocolata desfetaces fa comunitària, a la plaça, tot just sortir de la missa del gall.

    Ara els costums canvien... i resilta que es fa cagar el tió el 24? Quina pressa, xiquets!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es diu que tradicionalment hi havia gent que ho feia després de la missa del gall, per recuperar forces amb els dolços després de la missa suposo. Però si, avui en dia es fa més després del dinar de Nadal, i de fet hi ha qui també ho allarga fins a Sant Esteve, un tio sobreexplotat.

      Elimina
  3. Les tradicions, com més absurdes són, més gràcia ens fan. I si ens les expliques tu, encara més. :-))

    M'agafo només un triangle del Toblerone... em sembla que ja en tindré prou. :-D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tinc la teoria que les tradicions amb sentit es van abandonar perquè no tenien gràcia

      Elimina
  4. A casa érem de tió. El nostre pesava considerablement. El meu marit volia que fos espectacular! però ja fa uns anys que va anar al foc etern, les nenes han crescut i ens donem els regals sense pegar a ningú. Així i tot, cada any encara em pregunten… llavors et menjaves tu els bombons que li donàvem de tant en tant? mmm i les mandarines, i les galetes, i… Noooo
    Però era divertit fer desaparèixer el menjar i que vinguessin cridant que s’ho havia empassat! s’ho havia menjat tot!!!
    :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Llavors unes misterioses mandarines molt semblants (per no dir idèntiques) a les que s’havia menjat el tió apareixien el dia següent per postres.

      Elimina
    2. Aquest comentari em sona, on l’hauré vist abans?

      Elimina
  5. Ha estat una lliçó molt instructiva, ordenada, informativa i afavorint els contrastes de parers. A mi totes les tradicions que puguin despertar les il·lusions de grans i petits m'encanten, doncs segur que hi haurà també grans que s'estiguin creient, quan fan tota la parafernàlia, que el tió cagarà.

    ResponElimina
  6. Es que si hi creus els regals són més bons, ho tinc comprovat.

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. He provat d'enviar un comentari des del mòbil i he escrit una barbaritat allí, amb dos dits, tres hores clicant... total perquè al final no s'enviï bé... i un que havia enviat que només deia "prova" aquest sí que ha sortit...

    Ara ho resumiré :-P

    A casa sí que fèiem el Tió... hehehe... però no era un tronc. Doncs resulta que teníem un tamboret de fusta de tres potes molt vellet. Aquell tamboret, tombat a terra i tapat amb una manta era el nostre Tió! Apa! això sí que és màgia, eh? Perquè que cagui un tronc això passa a moltes cases, però que ho faci un vell tamboret de fusta!! :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. En els seus bons temps, era una cosa així:

      http://cloud10.todocoleccion.online/antiguedades/tc/2016/07/18/18/58115691_47_48.jpg

      Però estava més vellet... Durant la resta de l'any feia de tamboret, tots sabíem que ERA EL TAMBORET però, per màgia, el dia de Nadal, feia de Tió :-))

      Elimina
    2. Ah!!! Evidentment, el Tió es fa cagar el dia de Nadal, ja pot ser tronc o tamboret, però el dia és el dia de Nadal ;-))

      Elimina
  9. Eii, el tió la nit de Nadal, a casa sempre. Ben d'hora. Abans de sopar i després un sopar senzillet ( carn a la brasa i torrades). Si volies anar a la missa del gall i arribaves de sobres

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars