divendres, 3 de desembre de 2010

Ja teniu el vostre calendari d’advent?

L'advent és el període que compren els 4 diumenges previs al Nadal. És l'inici de l'any litúrgic per la majoria d'esglésies cristianes i és l'espera i preparació d'arribada de Jesucrist. Durant l'advent, en algunes cultures anglosaxones es prepara a cada llar una corona de flors, anomenada corona d'advent, amb 4 espelmes,.Se n'encén una cada diumenge d'advent. Hi ha una petita tradició que cada una d'aquestes 4 espelmes s'assigna una virtut que s'ha de millorar en aquesta setmana, per exemple: la primera, l'amor; la segona, la pau; la tercera, la tolerància; i, la quarta, la fe.
En el segle XIX, a Baviera (Alemanya), durant els dies d'advent, dia a dia, es recordava l'arribada del Nadal amb espelmes, traços de guix o decorant els dies del calendari amb guarnicions nadalenques. El primer calendari d'advent que es coneix era del 1851 i es va pintar a mà. El 1908, Gerhard Lang edità el primer calendari d'advent imprès, que va tenir molt d'èxit. Contenia 24 estampes com petites postaletes, on normalment hi havia un personatge religiós dibuixat: sants, la Mare de Déu, etc., que cada dia s'anaven enganxant al calendari.


Més tard, per allà els anys 20, s'incorporaran en els calendaris d'advent 24 finestretes, una per a cada dia, a darrere de les quals s'amagaria una xocolatina. Tot i no ser una tradició catalana , el calendari d'advent ha arrelat amb força. Potser perquè no compateix amb cap de les nostres i és fàcil compatibilitzar-la amb el nostre tarannà. Una altra raó per aquesta implantació és que es tracta d'una tradició taaaant dolça. A qui no li agrada una bona presa de xocolata ?

Després de cantar-vos les virtuts del calendari d'advent, la pregunta és obligada; que en teniu? Com és? fet a mà, de compra, de roba, de paper.... Els calendaris d'advent deixen lloc a la imaginació, no només en la seva confecció sinó també en què podeu trobar sota cada finestreta. Aquí us deixem un parell d'exemples si sou dels que us agrada fer manualitats.Si no teniu temps per embolicar-vos tant, sempre es pot anar al super i sinó el voleu prefabricat i no teniu temps , una idea fàcil. Agafeu un cordó o una mica de llana que faci de fil d'estendre roba. 24 sobres de colors i 24 agulles d'estendre roba. Només cal numerar els sobres i posar-hi una sorpresa a dins.Ens ensenyeu el vostre calendari?

Si us heu portat bé i heu arribat fins aquí...