divendres, 16 de desembre de 2011

Encreuat de Nadal - 03

Acceptant el convit de participar en aquest CALENDARI d'ADVENT 2011, ho faig amb un dels jocs que us proposo de tant en tant al XAREL-10. Concretament he preparat una sèrie de Mots Encreuats Temàtics Nadalencs dedicats a quatre temes ben concrets de la nostra rica tradició del temps de Nadal. Ha arribat l'hora del tercer...

LES NADALES

"A la mitjanit del dia 24 de desembre hi ha el costum de cantar Nadales davant del pessebre, acompanyant-se de diversos instruments populars com la simbomba, la pandereta, la picarola, el cèrcol i els ferrets. Hom considera que aquesta tradició és una continuació de les cançons que s'interpretaven dins de l'església en un ambient de gatzara. En sortir del temple la representació del quadre del naixement i traslladar-se al de la llar en la forma de pessebre, les cançons es van desplaçar amb ell. Però abans d'entrar a la casa, les Nadales corrien pel carrer; havia estat molt estès el costum de formar colles de jovent que aquesta nit anaven pels carrers cantant cançons de Nadal acompanyant-se dels instruments populars més inversemblants. Hi havia llocs on aquest pintoresc conjunt musical, a més, passava de casa en casa captant i el que recollien s'ho gastaven en menjar i beguda."
(Text extret de "Festes i costums dia a dia. Calendari de la cultura tradicional viva segons Joan Amades")Us proposo que recordeu alguna de les cançons de Nadal que tots hem cantat i que ompliu el següent encreuat amb els títols de 14 Nadales Tradicionals. Per facilitar-vos la feina, us regalo els espais (quadres negres), els articles, les preposicions i una de les Nadales:

Si heu trobat alguna de les 14 Nadales Tradicionals podeu agafar un bombó.
Agafeu-ne només un per cada cançó encertada, que estan comptats!!