dijous, 16 de desembre de 2010

Vitralls de Nadal

La petita sorpresa que ens portava aquest calendari d’Advent el passat dia 6 anava sobre pintures nadalenques. Només varem poder arribar fins al segle XVIII ja que és justament llavors quan es comença a notar el pes de la burgesia que, de mica en mica, anirà desbancant el poder econòmic de la noblesa i de l'Església, i era aquesta última qui encarregava les obres de caràcter religiós.

Però bé, el món dels blogs a vegades et dóna sorpreses maquíssimes i, al cap de pocs dies, l’amic ASSUR em feia arribar un correu amb imatges d'uns vitralls amb temes nadalencs per completar la nostra col•lecció artística i el recorregut històric fins al segle XXI.

Diu la Viquipèdia: Un vitrall o una vidriera de colors és una composició pictòrica que combina vidres de color units mitjançant franges o tires de metall, principalment plom. El vidre pot haver adquirit el color tant durant la fusió quan s'afegeix un pigment que en fondre's el dona a la massa vitrificada o mitjançant l'aplicació d'un tint o esmalt superficial o qualsevol procediment que doni color mantenint les propietats translúcides del vidre.

Aquí teniu aquestes meravelles:


Frederick Preedy. Adoració dels Reis. Església de Gunthorpe (Anglaterra). 1864Frederick Preedy. Adoració dels pastors. St. Mary's Stow (Anglaterra). 1879Martin Travers. Adoració dels Reis. St Mary, Woodbridge (Anglaterra)
Creat pocs després d'acabada la Segona Guerra Mundial en substitució d'un que es va malmetre.Mark Angus. Nativitat. Capella de l'Oundle School. Oundle (Anglaterra). 2004I, per posar un acompanyament musical, aquesta preciosa Nadala interpretada per l’Escolania de Montserrat i que, si us hi fixeu, també ofereix imatges de vitralls amb motius del naixement de Jesús...


Gràcies ASSUR per haver-me passat moltes de les dades que apareixen en aquest post!!

Ah! I, com cada dia, que no falti, per a tots els que arribeu fins aquí, una xocolatina de regal!!