divendres, 14 de desembre de 2012

Passatemps Nadalencs - 2

Acceptant el convit de participar en aquest CALENDARI d'ADVENT 2012, enguany ho vull fer amb un joc gairebé inèdit al XAREL-10 però segur que ben conegut de tots vosaltres. Us he preparat una sèrie de Jocs Nadalencs de les Diferències, on heu de trobar els errors que apareixen al reflectir en un mirall "defectuós" una imatge típica de la nostra tradició nadalenca. Avui toca el segon...


Aquesta imatge representa les "Serenates i albades de bones festes", segons la capçalera d'una dècima de bones festes del segon terç del segle XIX.

Fins a mitjan segle XIX fou costum d'organitzar-se colles de jovent, les quals voltaven pels carrers, tocant i cantant cançons de Nadal i de bones festes. Formaven conjunts musicals pintorescs, amb gran profusió d'instruments, com més millor, d'aquells que pot tocar tothom sense saber de nota. Hi havia interès a portar tants instruments diferents com hom podia, i els qui eren enginyosos se'n feien de propis i especials, tant de buf com de percussió. Aquesta nit sortia a relluir tota la gamma d'instruments simples que constitueixen el fons orquestral popular.

Havia estat general el costum de fer albades; aquest costum va ésser ben viu encara fins la darreria del segle XIX. Per les viles i ciutats solien aplegar-se colles de fadrins, acompanyats d'una cobla i de l'agutzil, el porrer o un altre funcionari municipal. Feien una cantada a cada carrer i saludaven el veïnat en general, desitjant-li unes bones festes. Era corrent també que dediquessin la cantada concretament a un veí, el més distingit del carrer, en representació de tot el veïnat. Feta la cantada, el representant de l'autoritat que anava amb la colla engegava un tret enlaire.

(Text i imatge extrets del Costumari Català de Joan Amades)


Mentre aneu buscant les diferències,
podeu agafar un bombó... o dos. ;-)