dilluns, 10 de desembre de 2012

Corona d'advent. Fem espelmes.

Durant l'advent som molts els qui guarnim la casa. Posar-la bonica, amb petits detalls de cadascú i segons els nostres gustos i costums. Els costums catalans son el pessebre, amb caganer inclòs, i el caga-tió. Però el cert és que hi ha mil i un símbols de Nadal per posar a casa, mil i una maneres de guarnir-la pels dies de festa  i moltes ens arriben de fora, d'altres països i costums. Des del propi calendari d'advent, a l'arbre de Nadal, guarnit amb l'estrella, les boles, angelets i demés, passant per les ponseties, el boix grèvol, l'eucaliptus, el ramet de vesc, llumetes de colors, corones o altres filigranes per les portes, ninots de reis o papa nöels penjats i tot!

A casa, tinc un pessebre molt petitet, de quatre peces, llumetes que poso entorn el pal del brasil en forma d'arbre de Nadal o altres llumetes per a l'entrada. Aquest any vaig decidir que la volia guarnir una mica més i he fet una corona d'avent. La corona d'advent, corona amb quatre espelmes per a les quatre setmanes per arribar al Nadal,senyal de vida, esperança, d'amor. 

Però no trobava espelmes que m'anéssin bé. I de cop i volta vaig recordar que tenia tot de parafina per fer-ne. I vet aquí, un diumenge es va omplir de llum (i de brutícia! com embruta fer espelmes!). Fer espelmes és ben divertit i fàcil, de fet en vaig aprendre amb un joc que em van portar els reis quan era petita, però heu de tenir en compte que també s'embruta molt i que es pot convertir en un bon maldecap. Per tant, us deixo la recepta per fer unes bones espelmes!

Què necessitem: paper de diari, parafina i restes d'espelmes velletes, blè, un ganivet i una cullereta, un pot per fondre la parafina, pals per remenar i per aguantar el blè, tints de colors o perfums, motlles per a fer les espelmes.

Primer de tot, hem de protegir l'espai on treballarem. La parafina és fàcil de netejar però dóna feina.

Tallarem a troços la parafina i netegem les restes d'espelmes que volguem aprofitar. Hem de tenir present que si posem espelmes de color o perfums, aquests influiran en el resultat final.

Posem a escalfar la parafina. Normalment es pot fer directament al pot. Com que la cuina era nova i no sabia com reaccionaria la vitroceràmica amb la parafina, doncs vaig optar per desfer-la al bany maria, pe`ro no cal.

Mentre es desfà preprarem el motlle. Si ja és un motlle d'espelma fantàstic, passem el ble i l'aguantem amb un palet, d'avall en amunt. Però si el motlle és un recipient normal, hem de lligar el ble amb un petit pes al fons i posar-lo amb el palet del dret. Encara que diuen que no fa falta, sempre li passo una miqueta d'oli per poder treure el motlle amb facilitat.

Quan la parafina ja està gairebé desfeta, afegim els tints o perfums que volguem.


Finalment la posem dins del motlle i la deixem refredar. 
Un cop ben fred, desmotllem, i voilà! ja tenim una espelmeta!


I ja que heu arribat fins aquí, unes altres espelmetes molt més gustoses!!