dijous, 8 de desembre de 2016

La Immaculada Concepció

Un avi de casa va fer la col·lecció dels volums del Costumari Català, de Joan Amades. Ara consulto el volum V, que pertany a la tardor, editat per Salvat editores,S.A. l'any 1956. 

A la pàgina 861 hi ha l'entrada del DIA 8  de desembre, que parla de la Puríssima Concepció de Maria. No ho copiaré tot, perquè  és molt llarg, però sembla ser que, segons Joan Amades, el rei Martí l'Humà, el 1408, va publicar un edicte en el qual privava, sota pena de mort, impugnar el dogma de la Immaculada.

La festa de la Puríssima tenia "vuitada" (tots els sants tenen vuitada, recordeu?) i la seva vuitada durava fins a la festa de Santa Llúcia, i se l'havia considerat com un avanç de les festes de Nadal. A la Catedral s'organitzava una processó, que sortia  pel portal major, i la imatge era portada sota tàlem. 

Després d'un suposat miracle, Amades parla d'un "terrible flagell" que va travessar Barcelona, on la Immaculada va intercedir i acabà amb l'angoixa de la ciutadania, els Consellers la declararen copatrona de Barcelona i li oferiren les claus de la ciutat. Es veu que encara ostenta aquest títol, i la imatge és coneguda popularment com a la Mare de Déu de les claus

Al mateix temps, fou establerta una solemne festa religiosa, en la qual oficia el senyor bisbe, vestit de pontifical, ens explica Amades, i continua dient que la festa revesteix la mateixa importància que la del dia de Nadal. L'altar està il·luminat amb gran profusió de ciris i atxes; les despeses de la cera són sufragades per l'Ajuntament. Així que ha acabat l'ofici, es celebra una processó.

Entre nosaltres: no veig, en l'actualitat, la Sra. Colau sufragant les despeses "de la cera".

Les onze pàgines i mitja que Amades dedica a aquesta festa, i per tant, a la Puríssima, són interessantíssimes, i us animo a que algun dia les llegiu, però si faig una entrada taaaaan llarga, em faríeu fora d'aquest blog per sempre més, així que acabaré dient que fa molts anys, quan jo era petita, s'havia instituït precisament el dia 8 de desembre, com "el dia de la mare". Els que teniu més anys i esteu llegint això, ho deveu recordar. M'imagino que el dia de la mare es va canviar al primer diumenge de maig per motius comercials, encara que no ho sé del cert.

Al meu barri (El Verdum, actualment dit Nou Barris), el dia de la Immaculada, la gent ens vestíem de festa. Després de la missa, que no recordo que fos solemne, però que ho podria haver estat, anàvem a fer el vermut pels voltants i/o a ballar sardanes, a la mateixa plaça de l'església (en el meu cas, l'església de Santa Engràcia) i al vespre, en un camp de futbol que hi havia prop de la Via Júlia (antiga plaça dels Quaranta Metres), es feia una sessió de focs artificials força reeixida, de tal manera que la canalla com jo, exclamava, embadalida, el corresponent Ooooohhhhh!, a cada espetec, a cada petard i a cada il·luminària del cel.

Val a dir que, quan jo era nena, la imatge de la Immaculada de Murillo, era la meva preferida, i tenia molts més punts que la Mare de Déu de Montserrat, la de Núria, la de la Mercè... 

En fi: mai havia pogut entendre que totes les marededéus fossin "la mateixa". Misteris! 

Que gaudiu, cadascú a la seva manera, d'aquesta festa que, encara que haguem volgut desnaturalitzar, continua sent religiosa (almenys el seu orígen).