dijous, 22 de desembre de 2016

La loteria, l'escudella, el torró i... Cantem!

Apa, tothom a buscar les butlletes de loteria (si en teniu), que avui és el dia!

A mi la loteria de Nadal no m'il·lusiona especialment, potser perquè no he cregut mai en l'atzar. Però si toqués tampoc no li faria fàstics, la veritat. A més, ara ja tenim La Grossa, que, com a mínim, sabem que els beneficis van a parar a obres socials.

Però no és de la loteria, del que volia parlar, sinó de l'escudella de Nadal. Suposo que, qui més qui menys, ja en sap la recepta, però aquí us deixo la que feia la meva iaia, que després va passar a fer ma mare i, per allò de la tradició de mares a filles, ara em toca a mi fer cada any, perquè ningú no em perdona  que per l'àpat de Nadal no hi hagi escudella.


ESCUDELLA DE NADAL

Ingredients per a 20 persones (els que som a casa... sí, som família nombrosa!)

Pel brou:
Mitja gallina
La carcassa d'un pollastre
Un os de genoll de vedella (la iaia hi posava també un os de porc, dels salats. jo no l'hi poso)

7 o 8 pastanagues pelades
1 xirivia pelada
2 o 3 naps pelats
3 o 4 porros, ben nets
3 o 4 branques d'api (les fulles, si les poseu, han de ser les tendretes)

Cigrons (la iaia els feia bullir ella mateixa, jo m'estalvio la feina. Els poso més cap al final, ja cuits)
Una col (si cuineu per menys persones, amb mitja n'hi haurà prou) ben neta i ben talladeta (sense passar-se de talladeta)

 4 o 5 patates grosses, tallades a trossos.

Per  la pilota:
Mig quilo de carn picada de porc
Mig quilo de carn picada de vedella
all i julivert picat  (si no us agrada l'all, només julivert)
dos ous
sal i pebre

Més coses:
Botifarra crua ( jo n'hi poso dues)
Una  botifarra negra

La pilota i la botifarra s'afegeixen a la darrera mitja hora, perquè no es desfacin. Sobretot, la negra, que es desfà més.

El caldo cal que bulli unes 3 horetes (en total). Quan arrenqui el bull li hem d'anar traient les impureses i que vagi bullint poc a poc, sense parar. Hi ha ingredients que van "abans", hi ha ingredients, com els cigrons, les botifarres i la pilota, que van una mica més tard (com he dit, han de bullir mitja horeta o tres quarts i prou)

Galets (important!) (també es pot fer amb arròs i fideus, però no fa tan Nadal). En el meu cas, en necessito dos paquets i mig de 250 g. No és per fer propaganda, però em van molt bé els de la marca "El pavo".

La pasta jo la bullo a part amb aigua i sal, perquè alguna vegada l'havia bullit amb el caldo i després sempre me'n faltava, perquè la pasta  n'absorbeix molt.

Serveixo el brou i la pasta en una sopera (per la cerimònia). Peeeeeerò... com que som tants, la cerimònia només la faig una vegada. Quan la sopera és buida, trec l'olla directament (les olles)... o no acabaríem mai!

La carn d'olla (sense la carcassa, ep!)  la serveixo en una safata, ben posadeta, i en una altra safata, hi poso les verdures (excepte la xirivia).

Us asseguro que els molt"Carpantes" s'ho acaben tot i encara els queda un racó pel segon, per les neules i els torrons!

Us deixo una mica de torró de xocolata, per anar fent boca!


I aquesta nadala, que m'agrada molt!