dijous, 23 de desembre de 2010

Llibres de Nadal i per Nadal... ens en parla la Kweilan.

Nadal és a la cantonada i el Blog-Calendari d’Advent arriba als seus darrers dies amb una nova col•laboració. La KWEILAN, del blog Llibres llegits i per llegir ha acceptat la nostra invitació i ens parla avui del tema que tan bé coneix: els llibres!


Nadal és la suma d’altres nadals. Records i emocions que es van acumulant any rere any davant una taula o davant un arbre ple de paquets embolicats amb papers lluents.

El regal que tinc més present i que sempre es repetia eren els llibres. Molts tenien a veure amb aquesta celebració nadalenca i llegir-los era endinsar-se en un Nadal literari que et feia formar part d’un món diferent i conegut a l’hora.

Nadal és, per tant, època d’estar-se arraulidets als sofà mentre ens traslladem als Nadals de la imaginació d’uns quants autors i autores. Veiem-ne una petita llista.

El primer és El Nadal d’un nen a Gal•les de Dylan Thomas que ens fa viatjar a una època màgica i antiga. També vull recordar els vuit relats de La nit de Nadal de Nikolai Gógol en què els protagonistes han de resoldre una sèrie de situacions complexes i inversemblants, i també divertides.

No pot faltar l’autora de la Pippi Calzaslargas, l’Astrid Lindgren, amb Històries de Nadal que són 10 contes sobre nens i nenes que celebren aquest dia assenyalat.

El clàssic per excel•lència és sens dubte Cuentos de Navidad de Charles Dickens, un recull d’històries de les quals destaca Canción de Navidad. A mi m’agradava especialment El grillo del hogar.I un dels meus contes preferits era La venedora de mistos de Andersen. Un relat molt dur on es reflectia –igual que als contes de Dickens- la injustícia social on una nena mort de fred davant la indiferència dels vianants, feliços i contents per celebrar la nit de Nadal.I per acabar un record pel poeta barceloní J.V.Foix Onze nadales i un Cap d’Any que són un recull de poemes que el poeta va enviar als seus amics per commemorar els temps nadalencs entre 1948 i 1958.

I el bombonet d'avui per a tots els que heu llegit el post sencer és... un llibre de xocolata, és clar!! Agafeu, agafeu que aquests també alimenten l'intel·lecte :-)