divendres, 9 de desembre de 2011

Encreuat de Nadal - 02

Acceptant el convit de participar en aquest CALENDARI d'ADVENT 2011, ho faig amb un dels jocs que us proposo de tant en tant al XAREL-10. Concretament he preparat una sèrie de Mots Encreuats Temàtics Nadalencs dedicats a quatre temes ben concrets de la nostra rica tradició del temps de Nadal. Avui toca el segon...

ELS PASTORETS

"Igual que altres celebracions de la resta de l'any, el Nadal té la seva representació dramàtico-popular, que en aquest cas pren dues formes, una de culta, El Cant de la Sibil·la, i una altra de popular, Els Pastorets. Secularment els pastors baixaven per assistir a la Missa del Gall i cantaven en l'església; més tard, van passar a representar escenes dialogades i, finalment, la representació va sortir del temple i va passar a l'escenari. Els Pastorets venen a ser una mena de retaule on es conjuguen els costums hebreus de l'època de l'Evangeli amb els costums catalans per tal d'oferir al públic un quadre prou proper del naixement de Jesús i tota l'atmosfera que l'envolta. La lluita entre el Bé i el Mal, representada per l'enfrontament entre l'Àngel i el Dimoni, dóna a la simple escenificació religiosa una emoció addicional que fa la delícia dels infants."
(Text extret de "Festes i costums dia a dia. Calendari de la cultura tradicional viva segons Joan Amades")


Actualment una de les versions més representades és l'obra "Els pastorets o l'adveniment de l'Infant Jesús" escrita per Josep Maria Folch i Torres, i és justament d'aquest text d'on n'he tret els 28 personatges que haureu d'esbrinar per omplir el següent encreuat.
Per facilitar-vos la feina, us regalo els espais (quadres negres), els articles, les preposicions i un parell dels personatges que s'hi amaguen:
Si heu trobat algun dels 28 personatges dels Pastorets podeu agafar un bombó.
Agafeu-ne només un per cada personatge encertat, que estan comptats!!