divendres, 2 de desembre de 2011

Encreuat de Nadal - 01

Acceptant el convit de participar en aquest CALENDARI d'ADVENT 2011, ho faig amb un dels jocs que us proposo de tant en tant al XAREL-10. Concretament he preparat una sèrie de Mots Encreuats Temàtics Nadalencs dedicats a quatre temes ben concrets de la nostra rica tradició del temps de Nadal. Comencem pel primer...

EL PESSEBRE

"Una de les moltes tradicions lligades al cicle nadalenc és el pessebre. El pessebre és una representació plàstica del Misteri de Nadal, que se sol muntar amb figuretes. Hi ha pobles de Catalunya on s'organitzen pessebres vivents, en els quals els diversos personatges són la mateixa gent del poble. Sant Francesc d'Assís va ser el primer a organitzar un pessebre vivent, l'any 1223. A partir d'aquí, el costum de fer aquesta representació es va anar estenent dins de l'àmbit religiós, fins acabar entrant a les cases particulars. Van ser les llars aristocràtiques del segle XVIII les primeres a muntar grans pessebres amb figuretes, que atreien força gent. Després, el costum de fer el pessebre es va popularitzar fins a convertir-se en una manifestació inseparable d'aquests dies."
"És costum guarnir el pessebre el dia de Santa Llúcia. Els que són molt devots, però, no ho fan fins a la nit de Nadal després de les dotze, ja que consideren irreverent muntar el quadre del naixement de Jesús abans que hagi succeït. En qualsevol cas, el pessebre se sol mantenir fins a la Candelera -2 de febrer-."
(Textos extrets de "Festes i costums dia a dia. Calendari de la cultura tradicional viva segons Joan Amades")


Us proposo doncs que ompliu el següent encreuat amb 20 de les figures que podem trobar en un pessebre tradicional català.
Per facilitar-vos la feina, us regalo els espais (quadres negres), els articles, les preposicions i una de les figures amagades:
Si heu trobat alguna de les 20 figuretes del Pessebre podeu agafar un bombó.
Agafeu-ne només un per cada personatge encertat, que estan comptats!!