divendres, 23 de desembre de 2011

Encreuat de Nadal - 04

Acceptant el convit de participar en aquest CALENDARI d'ADVENT 2011, ho faig amb un dels jocs que us proposo de tant en tant al XAREL-10. Concretament he preparat una sèrie de Mots Encreuats Temàtics Nadalencs dedicats a quatre temes ben concrets de la nostra rica tradició del temps de Nadal. I aquí tenim el quart i últim...

EL DINAR DE NADAL

"... al voltant de la taula del dinar de Nadal hom procurava d'aplegar-hi els parents més pròxims, i com més millor. Els qui tenien familiars que vivien a dispesa o en casa d'amo, avui els convidaven, puix que resultava ingrat de tenir algun parent que hagués de menjar en casa forastera i separat del nucli i l'escalf familiars. Hom passava per damunt de desavinences i d'antipaties, per evitar que algun parent hagués de menjar entre gent estranya, com un bord..."
"La nota típica del dinar tradicional barceloní era l'escudella feta obligadament amb pasta ben grossa i ben gruixuda ... Hom la feia amb l'olla de les quatre ordres mendicants, dita també de les quatre carns ... Aquesta olla magna només solia fer-se tres cops a l'any: per Nadal, pel sopar de dimecres de Carnestoltes ... i pel dia del sant del cap de casa. Val a dir que cap d'aquestes dues últimes olles no era tan grassa ni tan abundant com la de Nadal, per a la qual no es planyia res."
(Textos extrets del "Costumari Català de Joan Amades")Fem doncs una bona escudella barrejada i ompliu el següent encreuat amb 20 dels ingredients de l'Escudella i Carn d'olla segons la recepta inclosa dins el Corpus de la Cuina Catalana.
Per facilitar-vos la feina, us regalo els espais (quadres negres), els articles, les preposicions i dos dels ingredients amagats:

Si heu trobat algun dels 20 ingredients de l'Escudella i Carn d'Olla
podeu agafar un bombó.
Agafeu-ne només un per cada ingredient encertat, que estan comptats!!