dijous, 15 de desembre de 2016

Els Reis d'Orient

Pessebre a la plaça de Sant Jaume, Barcelona 2016
Les fotografies d'aquesta escena són, d'esquerra a dreta: Pau Casals, Joan Miró i J.V. Foix


Pessebre al claustre de la Catedral de Barcelona, 2016

Us presento aquestes dues imatges de dos pessebres que conviuen a Barcelona molt a prop un de l'altre. La primera escena té autors coneguts, Quim Domene i Toti Toronell, i la segona és anònima. Fan referència al mateix passatge bíblic: els Reis d'Orient i l'ofrena de presents al nou nat, Jesús.

La font documental és el Nou Testament en l'Evangeli segons Mateu 2, 1-12 i diu així:

«Després d'haver nascut Jesús a Bet-Lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, uns mags vinguts d'orient arribaren a Jerusalem, i preguntaren: «On és el rei dels jueus que ha nascut? Hem vist a l'orient el seu estel, i hem vingut a fer-li homenatge». Quan el rei Herodes ho va saber, es contorbà, i amb ell tot Jerusalem. Va reunir, doncs, tots els grans sacerdots i els escribes del poble, i els demanava on havia de néixer el Messies. Ells li digueren: «A Bet-Lèhem de la Judea, perquè així ho ha escrit el profeta: I tu, Bet-Lèhem, terra de Judà, no ets el més petit dels clans de Judà; és de tu que sortirà un cabdill que pasturarà el meu poble d'Israel».

Llavors Herodes, d'amagat, cridà els mags, es va informar ben bé per ells del temps de l'aparició de l'estrella i, tot adreçant-los cap a Bet-Lèhem, els digué: «Aneu, i informeu-vos ben bé de l'infant i, quan l'haureu trobat, feu-m'ho saber perquè jo també vagi a fer-li homenatge». Ells, després d'escoltar el rei, sortiren, i l'estrella que havien vist a l'orient els anava al davant fins que s'aturà al damunt d'on era l'infant. En veure l'estrella, van tenir una gran alegria. Entraren a l'establia, veieren el nen amb Maria, la seva mare, i, prosternant-se, li van fer homenatge; després obriren els seus tresors i li van oferir presents: or, encens i mirra. I, avisats en un somni que no tornessin cap a Herodes, se'n tornaren per un altre camí a la seva terra.
»—La Bíblia de Montserrat

Qui eren els Reis d'Orient? La Viquipèdia en la seva entrada Reis Mags d'Orient ens diu que: 

- El relat de Mateu és l'únic al Nou Testament que ens parla dels Reis d'Orient.
- L'original de l'evangeli va ser escrit en arameu i la traducció del mot "mag" pot tenir diversos significats: savi, home de ciència, bruixot, matemàtic, etc.
- Els Reis Mags van venir de l'Orient, d'on surt el sol, per simbolitzar que són portadors de llum.
- No hi ha constància de quants eren ni de com es deien.
- Van fer una ofrena amb or, encens i mirra. L'or com a símbol de poder a la terra. L'encens com a referència a la condició divina de l'honorat. La mirra, producte que es fa servir per embalsamar, recorda la condició mortal del Messies.

I, com el temps d'advent és temps de reflexió, ara us pregunto: què en penseu d'aquestes dues representacions sobre els Reis d'Orient?

Per ajudar-vos una mica us escric l'estrofa del poema Ho sap tothom, i és profecia de J.V. Foix que ha inspirat la instal·lació de Quim Domene i Toti Toronell:

Els de la Vall i els de Colera
Salten contents, a llur manera,
I els de la Selva s'han mudat;
Amb flors de fenc calquen a l'era:
A cal fuster hi ha novetat.
De Pau i Palau-saverdera
Porten les mels de llur cinglera
I omplen els dolls de vi moscat.
J.V. Foix

M'és grat, a la manera dels Reis d'Orient, oferir-vos aquest present: