Cas típic 2272: noi li agrada noia, noi li agrada la història del calendari d’Advent (1/2)

Aprofitant que estem en època nadalenca i sobretot que estem en el bloc que estem, m'agradaria aprofitar per parlar-vos d'una (bonica?) tradició de Nadal. Coneixeu la història de l'origen del Calendari d'Advent? No patiu, per això vaig he vingut en aquest bloc, per culturitzar-vos de les coses realment importants, i també de les coses no importants com es el cas d'avui.

A part de ser una excusa per fotres una xocolatina cada dia sense sentir-se culpable pel pecat de la gola, el Calendari d’Advent és una tradició cristiana. Qualsevol que sigui un bon cristià (per exemple, aquells que peregrinen anualment fins a Lourdes de genolls) sabrà que l’Advent es el temps de preparació pel Nadal. La paraula advent prové de la paraula llatina “adventus” que vol dir “anem a buscar una excusa per menjar dolços sense cap moderació”; altres traduccions menys fidedignes diran que vol dir “vinguda” o “adveniment”. D’acord, però què vol dir “preparar-se pel Nadal”? Jo no en tenia ni idea i em pensava que es tractaria d’un entrenament al estil Rocky Balboa, ja sabeu, saltant a corda, corrent pels carrers de Filadelfia, pujar escales corrent i coses així (Rocky preparant-se per l'advent), però he estat llegint un munt de pàgines cristianes (veieu els sacrificis que faig per aquest bloc, oi?!) i resulta que preparar-se pel Nadal vol dir entrenar emocional i espiritualment per tal de ser una persona millor i aprendre a perdonar i a fer el bé. Justament tot el contrari a la meva filosofia, casualitat?

El Advent dura 4 (quatre, pels de lletres) setmanes, i comença 4 (quatre, pels de lletres que siguin desmemoriats) diumenges abans del dia de Nadal. Aquests diumenges son coneguts com els Diumenges d’Advent; perquè quan s’ha de triar entre ser original o ser evident les tradicions religioses sempre escullen la segona opció. Per tan, aquest any l’Advent ha començat el dia 29 de novembre. Malgrat això, algú ha vist un calendari d’Advent que no comenci el 1 de desembre? Sigui com sigui, es tracta d’un calendari que cobreix aquests dies abans del Nadal, amb la gràcia afegida que sota de cada dia s’amaga un regalet. Lo habitual es que sigui una llaminadura o una xocolatina, però també s’hi pot trobar una petita joguina al més pur estil Kinder Sorpresa. El cas es que no hi pot haver mai regals dirigits al públic adult com ara material d’oficina o profilàctics.
A part del calendari d'Advent hi ha altres bons calendaris
A part del calendari d'Advent hi ha altres bons calendaris 

Però el calendari d’Advent ha anat evolucionant, no pas com per exemple els cocodrils que fa molts centenars de milers d’anys que no han canviat gens ni mica. L’origen del calendari d’Advent es remunta a la Alemanya del segle XIX. Què passa? Què els nens alemanys del segle XIX eren estúpids i no sabien quan venia Nadal? Es una opció que no descarto. El fet es que com si d’un compte endarrere per sortir de la presó es tractés, els nens marcaven amb guix les portes de les seves cases, o bé ho feien encenent espelmes. Això explica perquè la temporada de risc d’incendi alemanya era al desembre.

Però qui va ser el creador del primer Calendari d’Advent comercial? Certes fonts apunten que en el 1902 un llibreter de Hamburg venia “Rellotges de Nadal”, i té tota la pinta que aquests rellotges guarden alguna relació amb els actuals Calendaris d’Advent. Lamentablement ningú em paga per fer aquesta tasca d’investigació, així doncs no tinc ni la punyetera idea de que coi es un “Rellotge de Nadal”. Un altre possible candidat com origen del Calendari d’Advent podria ser un diari de Stuttgart que en el 1904 va obsequiar als seus lectors amb un calendari del desembre. El 1904 també va ser l’any que es va fundar la FIFA, però dubto que una cosa guardi relació amb l’altre... Però sense dubte el responsable de la fabricació en massa d’aquests calendaris va ser el famosíssim (¿?) Gerhard Lang.

Si teniu curiositat per conèixer com eren els calendaris que va crear el senyor Lang no us perdeu el post de demà, en aquest mateix bloc i en aquesta mateixa hora. Ah! Si! La xocolatina! I què millor que els bombons personalitzats? Personalitzats amb la forma de... Els que siguin escrupolosos millor que NO segueixin l'enllaç anterior.

Comentaris

  1. Impacient per llegir el post de demà
    Avui m'has fet agafar ganes de menjar xocolata, per sort al final me les has tret de cop. Quan deien que els oficis evolucionen i van canviant m'imaginava alguna cosa diferent...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has vist com deixant el post amb final obert m'he convertit amb mestre del misteri?

      Elimina
  2. Com m'agrada que em culturitzin de bon matí. Jo també espero la continuació de demà amb interès.
    Això sí, l'esperaré en dejú. Faré cas al teu advertiment d'ahir i avui passaré de la xocolatina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pons's Blog, culturitzant des de bon matí (encara que sigui en un altre blog) des del 2006 ^^

      Ho he fet per la teva salut, sabia que quatre setmanes menjant dolços diàriament seria fatal

      Elimina
  3. Pons!! Llàstima de marranadeta final perquè t'estava sortint un post magnífic, amb dades autèntiques barrejades amb bromes comentaris amb una fina ironia d'aquells que m'agraden a mi (com escriure "quatre" pels que som de lletres)... ai!

    Com encara queden catànies de la Rits d'ahir, si em disculpes, les prefereixo a... certes altres coses.

    ResponElimina
    Respostes
    1. D'acord, prometo que demà no hi ha marranada, només frikada

      Elimina
  4. No descartaria la implicació de la FIFA en l'origen del calendari, bé que han de quadrar el seu calendari de jornades, oli?. em menjaré la xocolatina amb els ulls tancats i sense mirar, com si fos una medecina molt dolenta!!!1

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diguem conspiranoic però la FIFA està ficada en més temes dels què pensem, no m'estranyaria que em censuressin el post.

      Elimina
  5. Respostes
    1. No es fan els bombons directament "allà", d'allà només es fa el motlle

      Elimina
  6. Crec que triaré el bombó amb forma de bombó de tota la vida. I un calendari d'aquests maies per canviar el de la Pirelli que ja caduca.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Parlant del calendari Pirelli, has vist que el del 2016 les noies no destaquen pel seu físic?

      Elimina
  7. Abans de passar a deixar el comentari he passat a buscar algunes catanies d'ahir i així comentar sense gana, per si de cas.
    Un post amb molta història! D'acord no és un gran comentari però acabo d'arribar de treballar i estic amb el cervell en off

    ResponElimina
  8. Ja falta poc pel post de demà!!!!

    Malaguanyada xocolata!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no me'n refio massa de com sigui la xocolata de demà... :-DDD

      Elimina
    2. Es només la forma, el gust es el de sempre

      Elimina
  9. M'encanta aquest post! des de les explicacions fins a les xocolatines, que he enviat a un que conec que n'ha estat més que content!

    ResponElimina
  10. Molt instructiu i divertit. Espero el de demà.

    ResponElimina
  11. vaig tard, com sempre... així que me'n vaig a llegir el següent post, abans agafo una xocolata que els escrúpols i jo estem divorciats xD

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars