Altres tradicions: Itàlia i Russia

Per aquestes festes nadalenques son moltíssimes les tradicions que hi ha arreu del món. Cada lloc coneix bé les seves, és clar, però nosaltres hem pensat que saber-ne algunes d’altres llocs també és, a la vegada, interessant i curiós. Per exemple, és molt comuna la qüestió dels regals als nens... Coneguem a dos personatges:


A la propera Itàlia tenim la BEFANA:


Explica la llegenda que quan els Reis d’orient anaven cap a Betlem per adorar Jesús , es van perdre pel camí. Van passar per davant d’una caseta on hi havia una dona molt vella i li van preguntar. Ella no els va poder orientar però els va dir que es quedessin a passar la nit a casa seva. Al matí següent, agraïts a la velleta per la seva hospitalitat, li van explicar on anaven i li van dir si els volia acompanyar, però ella tenia molta feina i va dir que no.

Més tard es va penedir que no haver-hi anat i va sortir seguint el camí que els Reis havien fet, però no els va trobar. Des de llavors, la velleta va visitant totes les cases donant dolços als més petits de cada llar, amb l’esperança que, en alguna d’aquestes cases, hi podrà trobar el Nen Jesús.

En el folklore popular, la Befana visita tots els nens d'Itàlia la nit del 6 de gener per omplir els seus mitjons amb caramels si són bons, o trossos de carbó si són dolents. Es representa com una velleta muntada en una escombra voladora que porta un xal negre i cobert de sutge, perquè entra a les cases dels nens a través de la xemeneia. Sempre somriu i porta un cistell ple de dolços i regals (o carbó).


A la llunyana RUSSIA trobem a DED MOROZ i a SNEGUROCHKA:


No sempre ha estat així, doncs fins a principis del segle XX es celebrava sant Nicolau la nit del 6 de gener , però a partir dels anys 20 l’Estat va eliminar tot el caire religiós de les festes i el Nadal va ser substituït per la cebració del Cap d’Any com a festa més important de l’hivern. A partir de llavors, Ded Moroz arriba sempre el 31 de desembre acompanyat de la Donzella de Neu i porta regals per a tots els nens i nenes.

Ded Moroz és, doncs, un vellet molt semblant al “Santa Claus” que nosaltres coneixem. El seu nom significa “Avi fred” . Va acompanyat de la Donzella de Neu (Snegurochka) que, segons la tradició, és la seva neta.

L’avi fred arriba amb trineu, amb tres cavalls blancs i truca a la porta per entrar (res de fer-ho per la xemeneia o per la finestra!). Snegurochka és de neu i viu amb el seu avi a Sibèria.


I si heu estat bons i heu llegit tot el post, aquí teniu la vostra xocolatina d'avui:

Comentaris

  1. Gràcies, per la xocolata i pel post, molt interessant... jo penso, penso... i no em surt res per posar al calendari d'advent. Encara et queden dies per omplir?

    ResponElimina
  2. M'agrada la idea que has tingut d'explicar altres tradicions nadalenques, he trobat el post força interessant i me l'he llegit sencer... així que m'emporto la xocolatina. :-))

    PS: T'he enviat un mail amb una idea per contestar la pregunta que em vas fer als comentaris del primer post. ;-)

    ResponElimina
  3. Felicitats tant per la idea com pel bon gust del bloc i les coses que hi expliques. M'ha interessat conèixer més sobre la Befana (en sabia una mica per uns dibuixos animats que veu la meva filla).
    M'he permès recomanar-te en un post del meu bloc, que t'adjunto.
    Fins aviat , et seguiré aquests dies,
    Ju,
    http://flordaigua.blogspot.com/2010/12/httpjavenadal.html

    ResponElimina
  4. Les meves addiccions: els llibres i la xocolata...

    ResponElimina
  5. Carme: tranquil·la encara tens temps!

    Mc: la idea de l'Assumpta ha sigut genial i ens acosta a altres maners de viue el Nadal.

    Ju: vinc del teu blog, m'ha agradat molt el que expliques.

    jomateixa: tenim les mateixes debilitats

    ResponElimina
  6. Gràcies per apropar-nos a aquestes boniques tradicions!! Us ho heu "currat" molt i la "xecolata" boníssima. Us aniré seguint cada dia. :)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars