Llibres de Nadal i per Nadal... ens en parla la Kweilan.

Nadal és a la cantonada i el Blog-Calendari d’Advent arriba als seus darrers dies amb una nova col•laboració. La KWEILAN, del blog Llibres llegits i per llegir ha acceptat la nostra invitació i ens parla avui del tema que tan bé coneix: els llibres!


Nadal és la suma d’altres nadals. Records i emocions que es van acumulant any rere any davant una taula o davant un arbre ple de paquets embolicats amb papers lluents.

El regal que tinc més present i que sempre es repetia eren els llibres. Molts tenien a veure amb aquesta celebració nadalenca i llegir-los era endinsar-se en un Nadal literari que et feia formar part d’un món diferent i conegut a l’hora.

Nadal és, per tant, època d’estar-se arraulidets als sofà mentre ens traslladem als Nadals de la imaginació d’uns quants autors i autores. Veiem-ne una petita llista.

El primer és El Nadal d’un nen a Gal•les de Dylan Thomas que ens fa viatjar a una època màgica i antiga. També vull recordar els vuit relats de La nit de Nadal de Nikolai Gógol en què els protagonistes han de resoldre una sèrie de situacions complexes i inversemblants, i també divertides.

No pot faltar l’autora de la Pippi Calzaslargas, l’Astrid Lindgren, amb Històries de Nadal que són 10 contes sobre nens i nenes que celebren aquest dia assenyalat.

El clàssic per excel•lència és sens dubte Cuentos de Navidad de Charles Dickens, un recull d’històries de les quals destaca Canción de Navidad. A mi m’agradava especialment El grillo del hogar.



I un dels meus contes preferits era La venedora de mistos de Andersen. Un relat molt dur on es reflectia –igual que als contes de Dickens- la injustícia social on una nena mort de fred davant la indiferència dels vianants, feliços i contents per celebrar la nit de Nadal.



I per acabar un record pel poeta barceloní J.V.Foix Onze nadales i un Cap d’Any que són un recull de poemes que el poeta va enviar als seus amics per commemorar els temps nadalencs entre 1948 i 1958.





I el bombonet d'avui per a tots els que heu llegit el post sencer és... un llibre de xocolata, és clar!! Agafeu, agafeu que aquests també alimenten l'intel·lecte :-)

Comentaris

  1. Em fa molta il·lusió llegir aquest post ;-))

    He de dir que fa quatre dies (en el sentit literal de l'expressió) que va ser el meu aniversari i que en Josep Lluís em va regalar el llibre "Tots els contes de Nadal" de Dickens, la traducció en català d'Editorial la Magrana, que és maquíssim!! Ja feia temps que el volia i ara ja el tinc :-))

    Sabia del conte de la venedora de mistos... però no recordava que acabés així, tan malament... probablement alguna versió "arreglada" és la que va arribar a les meves mans. Molts dels contes de Grimm i d'Andersen eren modificats, "suavitzats", en versions "per a nens" perquè eren molt durs...

    Gràcies, Kweilan!! :-)

    ResponElimina
  2. Un repàs molt bo, KWEILAN.

    Dels que cites conec "La Venedora de Mistos" que vaig llegir fa molt anys, suposo que en una edició infantil de la que encara recordo les il·lustracions on es veia com la noia anava encenent els mistos d'un en un, a la llum dels quals "participava" en unes festes de Nadal a les que no podia accedir de cap altra manera fins que al final, al quedar-se sense mistos, mor de fred al carrer.
    I naturalment també "La Cançó de Nadal" de Dickens, un clàssic entre els clàssics que no he llegit però del que conec perfectament les peripècies de l'avar Ebenezer Scrooge per les múltiples adaptacions que gairebé cada Nadal hem pogut veure.

    ResponElimina
  3. Gràcies Kweilan! Ens has ofert una bona selecció de llibres de temàtica nadalenca. Tenim per escollir! Bon Nadal! (no sé si ja t'ho havia dit, però no et farà mal :))

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies per col·laborar Kweilan.

    Com l'Assumpta, jo tampoc recordo el final tant tràgic de La venedora de llumins. Una gran selecció la que has fet, com sempre

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies a vosaltres per deixar-me col.laborar en aquest bloc tan bonic i tan adient als dies de Nadal.
    Bones festes!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars