Encreuat de Nadal - 01

Acceptant el convit de participar en aquest CALENDARI d'ADVENT 2011, ho faig amb un dels jocs que us proposo de tant en tant al XAREL-10. Concretament he preparat una sèrie de Mots Encreuats Temàtics Nadalencs dedicats a quatre temes ben concrets de la nostra rica tradició del temps de Nadal. Comencem pel primer...

EL PESSEBRE

"Una de les moltes tradicions lligades al cicle nadalenc és el pessebre. El pessebre és una representació plàstica del Misteri de Nadal, que se sol muntar amb figuretes. Hi ha pobles de Catalunya on s'organitzen pessebres vivents, en els quals els diversos personatges són la mateixa gent del poble. Sant Francesc d'Assís va ser el primer a organitzar un pessebre vivent, l'any 1223. A partir d'aquí, el costum de fer aquesta representació es va anar estenent dins de l'àmbit religiós, fins acabar entrant a les cases particulars. Van ser les llars aristocràtiques del segle XVIII les primeres a muntar grans pessebres amb figuretes, que atreien força gent. Després, el costum de fer el pessebre es va popularitzar fins a convertir-se en una manifestació inseparable d'aquests dies."
"És costum guarnir el pessebre el dia de Santa Llúcia. Els que són molt devots, però, no ho fan fins a la nit de Nadal després de les dotze, ja que consideren irreverent muntar el quadre del naixement de Jesús abans que hagi succeït. En qualsevol cas, el pessebre se sol mantenir fins a la Candelera -2 de febrer-."
(Textos extrets de "Festes i costums dia a dia. Calendari de la cultura tradicional viva segons Joan Amades")


Us proposo doncs que ompliu el següent encreuat amb 20 de les figures que podem trobar en un pessebre tradicional català.
Per facilitar-vos la feina, us regalo els espais (quadres negres), els articles, les preposicions i una de les figures amagades:




Si heu trobat alguna de les 20 figuretes del Pessebre podeu agafar un bombó.
Agafeu-ne només un per cada personatge encertat, que estan comptats!!


Comentaris

  1. Serà possible? Hahaha MAC!! ho fas quadrar tot!! Fins i tot has trobat uns bombons perfectes per anar picant segons encertem paraules :-DD

    Va doncs, penso una mica i en dic alguna...

    tic - tac - tic - tac...

    ResponElimina
  2. 1.- Horitzontal.- MARE DE DÉU

    Un bombonet per mi!! :-))

    ResponElimina
  3. En tinc un altre!! El dic i ja paro... que això és maco que pugui jugar mooooolta gent!! ;-))

    8.- Vertical.- REI ROS

    I agafo un bombonet més... Dieta? Qui ha dit dieta?... si avui fins i tot m'he oblidat de pesar-me!! Ai, quin desastre!!

    Ah!! I molt interessant la introducció! Jo ja sabia que la idea del pessebre va ser de Sant Francesc d'Assís, però és maco recordar-ho i tenir-ho present en aquests dies... En quant al tema del dia de fer el Pessebre, jo sé de gent que el fan uns dies abans de Nadal, però el Nen Jesús el posen la nit de Nadal, en tornant de la Missa del Gall... però la veritat és que nosaltres, quan el muntem ja posem el Nen :-)

    ResponElimina
  4. 3 vertical- rei negre
    11 vertical- àngel
    volia imprimir el full per fer-lo tranquil·lament , però no he pogut...

    ResponElimina
  5. Mira jo havia pensat que el rei-negre era el... hi va bé als dos llocs.

    Provo sort:

    4 rei-negre
    2 àngel anunciador
    16 filadora

    ResponElimina
  6. provem sort,

    18 horitzontal SANT JOSEP
    10 horitzontal BOU
    19 horitzontal PATGES DELS REIS

    ResponElimina
  7. Ho faig després que ara no tinc temps

    ResponElimina
  8. Aquesta entrada sobre el pessebre hauré de donar-li a una amiga, doncs ella és molt donada a guarnir la llar. I passa automàticament del guarniment de Hallowen al Pessebre. Això sí, és molt curosa a l'hora de treure'l, per la Candelera. L'encreuat el deixaré per un altre moment, ara amb fa un xic de mandra.

    ResponElimina
  9. És evident, JOANA i HEL·LÈNIC, que es tracta d'un encreuat massa ampli per fer-lo si no es disposa d'una mica de temps. :-)
    Justament per això, no vull deixar de felicitar la M. ROSER per intentar-ho, encara que a en un primer intent no acaba d'afinar el tret, i també a l'ASSUMPTA, CARME i MIREIA que si que encerten totes les paraules que diuen. :-))

    ResponElimina
  10. Va Mc, em segueixo arrisacant

    9 horitzontal MULA
    14 horitzontal PASTORS

    a casa meva sempre hi posavem un mini vaixell de TENTE però no el sé trobar en els teus mots encreuats ;)

    ResponElimina
  11. Jo tenia dubtes amb el REI NEGRE i el NEN JESÚS hehehe ara ja sé quina és, doncs :-))

    ROSER, jo també el vaig a imprimir, perquè tinc la vista molt cansada aquests dies, et dic com pots fer-ho :-)

    Si tens el Windows Vista o el Windows-7 a "accesoris" has de tenir una eina per "retallar", amb el punter vas emmarcant la imatge que vols. Llavors la copies, l'enganxes a un Word i imprimeixes el Word.

    Si no, també ho pots fer amb el típic "copiar pantalla", et sortirà tot, però ja val :-)

    ResponElimina
  12. La 17 vertical no pot ser massa difícil, que només té quatre lletres i ja en tenim dos... però no em surt res... tinc en JOSEP LLUÍS aquí pensant també paraules que comencin per "L" i per "B", però no ens ve la inspiració :-)

    ResponElimina
  13. Clar!! la BUGADERA!! hahaha quins barbarismes, mare meva, jo pensant que "LAVANDERA" no podia ser i no em sortia la paraula correcta... i "RENTADORA" doncs noooooo quedava bé...

    10.- vertical.- BUGADERA

    :-))

    ResponElimina
  14. Molt bé, MIREIA i ASSUMPTA, continueu amb un 100% d'encerts (si descomptem el vaixell de Tente, que no que no hi és) :-DD

    ResponElimina
  15. D'acord, MAC, vaig a apuntar les respostes que ja sabem que són bones en el que tinc en paper, que em va més bé per pensar... Tinc els ulls fet pols i no aguanto gens mirant a la pantalla :-)) M'encanten aquests mots encreuats!! :-))

    ResponElimina
  16. La 7 vertical em mata... hi ha tres lletres ja posades:

    8 lletres, la segona és una A, la sisena una N i la darrera una S... i no em surt!! :-P

    ResponElimina
  17. Va m'arrisco amb una altre, a veure si tinc sort, que un bombó és un bombó :-)

    La 6.- horitzontal.- LLENYATAIRE

    ResponElimina
  18. Un altre bombó per l'ASSUMPTA! :-DD

    ResponElimina
  19. Seré tonta!!! Vinga a buscar on podien estar els xais i resulta que en aquest Pessebre no hi ha xaiets, sinó que hi ha bens!! ;-))

    17.- vertical.- BENS

    (M'encanten aquests bombonets... me'ls vaig dossificant hehe)

    ResponElimina
  20. Passant olímpicament del regim, l'ASSUMPTA continua menjant bombons... i ben fet que fa!! :-DD

    Fins ara heu encertat 15 de les paraules i com a premi us dono alguna pista sobre les 5 que falten: 2 són persones (oficis), 2 són animals i 1 és una persona que fa l'animal. ;-)

    ResponElimina
  21. Bon dia!! Vinc a esmorzar!! (la meva dieta permet el consum moderat de bombons hehehe) :-))

    Hehehe la pista de la persona que fa l'animal em fa pensar que tenim un CAGANER en aquest Pessebre ;-)) i l'he trobat!! ;-))

    12.- Horitzontal.- CAGANER

    Iupiiii :-))

    ResponElimina
  22. Doncs un altre bombó per l'ASSUMPTA ( a tot li diuen "consum moderat", avui en dia) :-DDD

    ResponElimina
  23. Hahahaha MAC!! Jo sóc capaç de menjar-me una capsa de bombons així en un dia! Per tant, el meu consum està essent moooooolt moderat! :-P :-P

    ResponElimina
  24. Vaig a provar sort amb els altres dos animals i, si encerto, em guardaré els dos bombons per després de dinar, de veritat :-))

    11.- Vertical.- ÀNECS

    7.- Vertical.- GALLINES

    Jo hi poso ànecs al meu pessebre, però l'altre animalet no sé pas si són galls o gallines, però en alguna d'aquestes fotos es poden veure :-))

    ResponElimina
  25. Doncs si, ASSUMPTA, per postres et toquen dos bombons més. :-))
    Va que a la capsa només en queden dos, un quadrat de Cointreau i un altre d'aquells que semblen un Ferrero Rocher sense embolicar. No els hi fareu un lleig, no? ;-D

    ResponElimina
  26. Aquests que semblen Ferrero Rocher són els que més m'agraden!! :-))

    Però esperaré a demà. En el meu comentari d'avui al teu blog, he linkat aquests mots encreuats per si algú no els havia vist i volen provar sort... A mi m'encanta anar jugant, m'ho passo pipa... però també em faria gràcia que algú digués "Què és això que ha enllaçat l'Assumpta a la seva resposta?" i vinguessin a parar aquí...

    Clar que potser, tan avançat com està ara costa fer-se la idea del què falta, per tant, jo ajudo :-)

    Tan sols falten dues paraules:

    - La 5 vertical (la que està més a la dreta dels Mots encreuats) de 8 lletres i que sabem que acaba per "R" i que ha de ser un personatge humà (un ofici)
    - La 15 vertical (part inferior esquerra dels Mots encreuats) de 6 lletres i que sabem que, tant la segona com la darrera són una "A" i que també és un personatge humà (un ofici)
    .

    Jo crec que la 5 la sé, però la 15 no (de moment) :-))

    ResponElimina
  27. Ara em ve de gust un bombonet... així que ho provaré :-)

    5.- Vertical.- PESCADOR

    Jo no en tinc al meu Pessebre, perquè no hi poso riu... però sé que hi ha molts pessebres amb un pescador... A veure si tinc sort!! :-)

    ResponElimina
  28. Doncs molt bé, ASSUMPTA. :-))

    Va que només en falta un (de personatge amagat i de bombó) :-DD

    ResponElimina
  29. Acabo de fer una crida demanant ajuda al post d'avui... a veure si algú hi cau... jo no sé pas quina figureta pot ser :-))

    ResponElimina
  30. Que podria ser el RABADÀ, la que falta?

    ResponElimina
  31. Ho és, YÁIZA, per tu l'últim bombó! :-))

    ResponElimina
  32. Just arribo de classe d'anglès per veure que ja està solucionat!! Què bé!! :-)) No m'agradava que quedés aquesta paraula solta... i jo, la veritat, no l'hagués encertat mai :-))

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars