El quart rei



I Jesus va nèixer en una establia. I els quatre Reis es dirigien des dels seus reialmes d'acord amb l'ànunci que l'àngel els havia fet. Melcior, Gaspar, Baltasar i Artaban.

Com? no sabeu qui és Artaban? Doncs era el Rei Mag que venia de més enllà de Betània i portava tres perles com a ofrenes al nen Jesús. 

Però a mig camí es va trobar amb un vell moribund que havia estat saquejat per uns bandits, i el rei es va aturar i va interrompre el seu viatge. Li va guarir les seves ferides i li va oferir una de les perles per ajudar-lo.

Els tres Reis l'esperaven a Borsippa on s'havíen de trobar tots però no podien esperar més i li van deixar una nota que deia: “T’hem estat esperant molt de temps i no podem retardar més aquest viatge. Segueix el nostre camí pel desert i guia’t per l’estel”.

Quan Atraban va veure la nota, va continuar en solitari el seu camí, però quan va arribar a Judea, tampoc va trobar ni als Reis ni al redemptor, sinó nombrosos soldats d’Herodes degollant nens, i en veure’n a un d’ells, que amb una mà sostenia un nen i amb l’altra brandava una espasa va oferir a un dels soldats una perla a canvi de la vida del nen.

Mentretant, Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar a Betlem i van trobar l'infant Jesús. Li van oferir els seus presents: incens, or i mirra. Però Jesús estava més capficat amb veure com remenaven la cua els porquets i els xais que no pas de l'olor de l'incens, la lluantor de l'or o el misteri de la mirra.

Artaban, per la seva part, tot amoïnat perquè havia perdut dues de les tres perles, va continuar el seu camí i va arribar a Jerusalem. Alla, en un mercat una filla estava sent subhastada per liquidar uns deutes del seu pare, Artaban s’apiada d’ella, i compra la seva llibertat amb la tercera perla.

Esgota't i trist per no poder oferir els seus regals al mesies, Artaban va arribar a Betlem, i amb l'estrella que el continua guiant, va trobar l'establia. Ja no eren els seus amics i no duia cap present. Tot avergonyit, es dirigeix a la menjador, mira el nen Jesús, Maria i Josep i els diu "Disculpeu-me, no he pogut arribar abans i no porto cap present per al vostre fill". Però Jesús, mira Artaban i somriu com no havia somrigut en cap moment.



ps. Aquest conte, que darrerament té noves versions que diuen que Artaban va ser empresonat i que no va trobar Jesús fins a la seva crucifixió, fa molt de temps que l'expliquem als infants del nostre centre. Demà, també ho farem. I ho farem amb les ombres xineses que un amic va dibuixar fa molts i molts anys i que no perden ni un bri de la seva màgia.

Ah, i per cert, no us espanteu pas, avui també hi ha xocolata!


Comentaris

  1. No coneixia el compte, però es una historia d'allò més interessant

    ResponElimina
  2. Un conte molt maco que tampoc havia escoltat mai......quina pin ta tenen les estrelles ummmmm

    ResponElimina
  3. Un conte per a reflexionar, molt propi dels dies d'Advent. Sovint he pensat que el valor dels presents està en la part que no és material.

    ResponElimina
  4. Doncs no coneixia pas aquest conte Rits! és preciós!!!

    ResponElimina
  5. Jo també he somrigut en acabar de llegir el conte... És maquíssim... Emociona :-))

    Jo preferiria pensar que Artaban el que fa és "retrobar" Jesús el dia de la seva crucifixió... però que també el va veure de petit i va poder rebre el seu somriure... però no vull que l'empresonin, pobre Artaban.

    (És que a Ben Hur, hi ha una escena en que representa que un dels tres reis va seguint Jesús els seus darrers dies... sempre m'ha encantat aquella escena. Li diuen Baltasar, crec... i és un vell de barba blanca... Tu que ets tan cinèfila, Rits, potser ho recordis) ;-))

    ResponElimina
  6. Sí que és un conte molt maco, i molt nadalenc. :-)

    ResponElimina
  7. no coneixia el conte! moltes gràcies! m'ha agradat molt!

    ResponElimina
  8. Me n'alegro que us hagi agradat! Avui ha estat tot un èxit! tot i que estem desentrenats en ombres xineses....

    ResponElimina
  9. Tampoc el coneixia, és un conte preciós.
    Les ombres xineses sempre m'han deixat embadalida.

    Aferradetes i bones festes!! :)

    ResponElimina
  10. No l'havia sentit mai aquest conte. I la veritat és que em cau millor aquest rei que els tradicionals, i crec que representa més el que ha de ser Nadal!

    ResponElimina
  11. A mi em sonava alguna cosa d'un quart rei però no si l'havia llegit no e recordava. Molt bonic

    ResponElimina
  12. Per fi un rei que es útil!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars