La Immaculada Concepció

Un avi de casa va fer la col·lecció dels volums del Costumari Català, de Joan Amades. Ara consulto el volum V, que pertany a la tardor, editat per Salvat editores,S.A. l'any 1956. 

A la pàgina 861 hi ha l'entrada del DIA 8  de desembre, que parla de la Puríssima Concepció de Maria. No ho copiaré tot, perquè  és molt llarg, però sembla ser que, segons Joan Amades, el rei Martí l'Humà, el 1408, va publicar un edicte en el qual privava, sota pena de mort, impugnar el dogma de la Immaculada.

La festa de la Puríssima tenia "vuitada" (tots els sants tenen vuitada, recordeu?) i la seva vuitada durava fins a la festa de Santa Llúcia, i se l'havia considerat com un avanç de les festes de Nadal. A la Catedral s'organitzava una processó, que sortia  pel portal major, i la imatge era portada sota tàlem. 

Després d'un suposat miracle, Amades parla d'un "terrible flagell" que va travessar Barcelona, on la Immaculada va intercedir i acabà amb l'angoixa de la ciutadania, els Consellers la declararen copatrona de Barcelona i li oferiren les claus de la ciutat. Es veu que encara ostenta aquest títol, i la imatge és coneguda popularment com a la Mare de Déu de les claus

Al mateix temps, fou establerta una solemne festa religiosa, en la qual oficia el senyor bisbe, vestit de pontifical, ens explica Amades, i continua dient que la festa revesteix la mateixa importància que la del dia de Nadal. L'altar està il·luminat amb gran profusió de ciris i atxes; les despeses de la cera són sufragades per l'Ajuntament. Així que ha acabat l'ofici, es celebra una processó.

Entre nosaltres: no veig, en l'actualitat, la Sra. Colau sufragant les despeses "de la cera".

Les onze pàgines i mitja que Amades dedica a aquesta festa, i per tant, a la Puríssima, són interessantíssimes, i us animo a que algun dia les llegiu, però si faig una entrada taaaaan llarga, em faríeu fora d'aquest blog per sempre més, així que acabaré dient que fa molts anys, quan jo era petita, s'havia instituït precisament el dia 8 de desembre, com "el dia de la mare". Els que teniu més anys i esteu llegint això, ho deveu recordar. M'imagino que el dia de la mare es va canviar al primer diumenge de maig per motius comercials, encara que no ho sé del cert.

Al meu barri (El Verdum, actualment dit Nou Barris), el dia de la Immaculada, la gent ens vestíem de festa. Després de la missa, que no recordo que fos solemne, però que ho podria haver estat, anàvem a fer el vermut pels voltants i/o a ballar sardanes, a la mateixa plaça de l'església (en el meu cas, l'església de Santa Engràcia) i al vespre, en un camp de futbol que hi havia prop de la Via Júlia (antiga plaça dels Quaranta Metres), es feia una sessió de focs artificials força reeixida, de tal manera que la canalla com jo, exclamava, embadalida, el corresponent Ooooohhhhh!, a cada espetec, a cada petard i a cada il·luminària del cel.

Val a dir que, quan jo era nena, la imatge de la Immaculada de Murillo, era la meva preferida, i tenia molts més punts que la Mare de Déu de Montserrat, la de Núria, la de la Mercè... 

En fi: mai havia pogut entendre que totes les marededéus fossin "la mateixa". Misteris! 

Que gaudiu, cadascú a la seva manera, d'aquesta festa que, encara que haguem volgut desnaturalitzar, continua sent religiosa (almenys el seu orígen).



Comentaris

  1. Ualaaaaaaa!! No en tenia ni idea que fos co-patrona de Barcelona! Hehehe, això m'ha agradat :-)) Com a barcelonina exiliada, m'agrada molt saber coses noves de la meva ciutat.

    Jo també tinc el costumari (el vaig comprar a fascicles deu fer uns trenta anys), a veure si em miro l'entrada corresponent!

    M'has fet riure molt amb això de la Colau!! Estava pensant el mateix, que no m'imaginava a la simpatiquíssima Ada, que segur que aniria encantada a una festa musulmana, indi, el que fos, acudint a la processó de la Immaculada i, damunt, pagant la cera gastada en espelmes :-DD

    Per cert, la fòbia que tots hem desenvolupat (tots vull dir els blogaires de la catosfera més propera) envers la Constitució fa que a TV3 estiguin dient sempre "Pont de la Puríssima", quan fa uns anys deien "Pont de la Constitució" (ijo encantada!!) :-))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tam també veig l'Ada abans en una congregació de monjos tibetans que a una processó de la Immaculada! :D

      Elimina
    2. No entraré amb el tema religiós perquè ja sabeu que sóc atea practicant però del pont fa anys que n'hi dic de la Puríssima constitució perquè és més intocable que la Verge-

      Elimina
    3. Mireia, jo sóc agnòstica, però em van educar com a cristiana, catòlica practicant i vaig ser "Filla de Maria". Ara sento un enorme respecte per qualsevol religió (però cap per qualsevol mena de fanatisme). La Puríssima Constitució és molt bo!!!

      Elimina
  2. Ah, a Catequesi els expliquem als nens que totes les "Marededéus" són la mateixa dient que jo em dic Assumpta, però
    - la meva mare em diu "nena"
    - els meus nebots em diuen "tieta"
    - el meu marit em diu "carinyet"
    - si tingués fills em dirien "mama"
    - algunes conegudes em diuen "Assum"
    - a algunes botigues em diuen "Senyora Casadejús"
    ...

    Però jo sóc la mateixa... i, segur que si diferents persones m'haguessin de fer un dibuix, entre tots els diuixos, sortiria ben diferent!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona la comparació... no hi havia caigut: a mi ma mare també em diu "nena" i suposo que seré la nena per sempre. El marit em diu carinyo, els amics em diuen Montse, etc,etc... i sempre sóc jo. Molt bona, l'explicació!

      Elimina
    2. Per cert... Avui és el teu sant? O el celebres el 15 d'agost? Conec una Assun que el celebra avui i una altra Assun que el celebra un altre dia, que tampoc no és el 15 d'agost... el que dèiem, cadascú celebra el sant segons "la seva" mare de Déu :)

      Elimina
    3. Doncs "la meva" Mare de Déu és la del 15 d'agost, l'Assumpció de Maria al Cel... però avui, quan he anat a Missa el mossèn m'ha dit "Hola, Assumpta, que avui també és una mica el teu sant hehehe... clar, per allò que dèiem, que de Maria tan sols n'hi ha una :-DD

      Elimina
    4. Veus? ja t'ho dic: hi ha Assumptes que celebren "una mica" el seu sant, avui ;)

      Elimina
  3. Molt interessant tot el que expliques. M'agrada que hagis rescatat a Amades i que ho lliguis amb vivències personals. Felicitats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Consol. És el que recordo, d'aquest dia tan especial.

      Elimina
  4. M'ha agradat molt el post. Està molt bé recordar les nostres tradicions, per avançar sempre hem de saber primer d'on venim.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte. Per avançar cal fer-ho pas a pas. Si ens saltem etapes, anem massa de pressa i oblidem els origens! Gràcies, McAbeu

      Elimina
  5. Molt explicatiu tot el que comptes en aquest post i, sí, jo recordo que el dia de les mares era el 8 de desembre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veig que, si ho recordes, deus ser, com a mínim del ameva generació, o una mica més jove :)

      Elimina
  6. Montse, molt interessant el post. Sempre val la pena conèixer una mica d'allà on venen les coses i jo no en sabia res de res. Les tradicions cal tenir-les presents

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi m'agraden, les tradicions. Sempre que no caiguem amb el tòpic o amb el fanatisme, com deia més amunt... a tu, no? :D

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Ens encanten els comentaris, són com regals virtuals!

Entrades populars